středa 27. srpna 2014

"ok glass"

O chytrých brýlích Google Glass slyšel už snad každý, ale jen málokdo měl to štěstí si je byť i jen na chvíli vyzkoušet. Já to štěstí měl. Patřím mezi tu hrstku lidí, co se k nim dostalo a mohlo si je vyzkoušet ještě dřív, než budou v prodeji v České republice. Dokonce jsem si je propojil se svým Google účtem, a tak jsem si funkce, které brýle umožňují, mohl plně vyzkoušet a podrobně prozkoumat. Dříve než ale začnu popisovat, jak jsou úžasné, měl bych asi říct, co jsou vlastně vůbec zač. Glass jsou brýle s průhledným displejem, které jsou vyvíjeny společností Google. Zobrazují pomocí displeje uživateli informace, které mohou získat z internetu prostřednictvím hlasových příkazů v přirozeném jazyce. I když obroučky v současné době nejsou opatřeny čočkami, v budoucnu se s touto možností počítá. Brýle kromě displeje mají Bluetooth, Wi-Fi, GPS, akcelerometry, kompas, detektor nasazení touchpad a kdo ví co ještě. 

Co jistě nesmím opomenout je kamera, která je umístěna vedle displeje nad pravým okem a umožňuje uživateli pořídit fotografii mrknutím oka. Když píšu mrknutím oka, tak to myslím doslova - v brýlích jde tato funkcionalita nastavit, a tak pro pořízení snímku opravdu stačí jen mrknout pravým okem. Brýle můžete ale ovládat i pomocí hlasových příkazů nebo pomocí touchpadu. K dispozici je i tlačítko pro focení, které když podržíte, tak brýle začnou natáčet video. Co se týče kvality fotek, nečekejte žádné zázraky. Pro běžnou potřebu je 5 megapixelový fotoaparát dostatečný a pro zachycení okamžiku je to často lepší a hlavně rychlejší než vytáhnout mobil. Fotky a videa pořízené brýlemi se automaticky zálohují na Google+, podobně, jako si to můžete nastavit na chytrém telefonu.





Výborná je zde navigace. Nevím, zda je to povolené při řízení auta, neboť brýle mohou odvádět pozornost, ale třeba při jízdě na kole bych si to představit dovedl. Co určitě také musíte jako jednou z prvních věcí vyzkoušet je Hangout, kdy dotyčnou osobu vidíte přímo před sebou. Druhá strana pak vidí "vašima očima". Je to opravdu zajímavé, jak ze nějakého sci-fi seriálu. Brýle mají spoustu dalších funkcí, jako je vyhledávání na Googlu, maily, smsky, hovory, tweety, atd.

Nicméně brýle mají i pár nedostatků. První taková drobnost je, že zatím pro ně existuje pouze několik aplikací. To se však čase jistě změní. Dále, jak již bylo řečeno, kvalita fotek není zrovna prvotřídní. To je ale také drobnost. Hlavní nevýhodu vidím v něčem jiném. Ano, je to baterie. Výdrž baterky je katastrofická. Plně nabité brýle vydrží jen pár hodin. Navíc se poměrně dost zahřívají, což není nic příjemného, obzvláště pokud je máte nasazené na hlavě. Ostatně si na přehřívání stěžují i samotné brýle, které během používání hlásí varování, že je potřeba je na chvíli přestat používat, aby vychladly.


Každopádně s Google Glass na hlavě zaujmete. Stačí se s nimi projít po ulici a lidé si vás začnou prohlížet a otáčet se za vámi. Někteří se naopak budou od vás odvracet a utíkat, abyste je náhodou nevyfotili. Najdou se i odvážlivci, kteří vás osloví a budou chtít vědět, co to máte, zda si to mohou vyzkoušet a kde se to dá koupit. V České republice zatím koupit nejdou, ale to by se mělo do letošních Vánoc změnit. Otázkou však stále zůstává cena, která pravděpodobně přesáhne 30 000 Kč. Dle mého názoru mají tyto futuristické brýle své místo v budoucnosti, ale mají před sebou ještě nemalý kus cesty. Překážku bych neviděl ve vychytání technických chyb, ale zda-li je přijme trh a sama společnost. 

Žádné komentáře:

Okomentovat