pondělí 10. ledna 2022

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří

V Klášterci nad Ohří dokončili stavbu nového kulturního centra, které se v sobotu 8. ledna 2022 slavnostně otevřelo. Místo více než 50 let starého kulturního domu vzniklo nové kulturní centrum.

Nápad na rekonstrukci tu byl už delší dobu. V roce 2015 vznikla studie, která nepočítala jen s rekonstrukcí, ale i s přístavbou a už v té době se počítalo s tím, že se bude jednat o pasivní stavbu. V roce 2018 rozhodl starosta, že rekonstrukce se bude soutěžit formou design and build. To znamená, že ta firma, která zakázku vysoutěží ji bude projektovat i stavět. To má výhodu v tom, že se firma která staví nemůže vymlouvat na firmu, která projektuje a naopak. Což se i zde ukázalo jako dobrý nápad a nebyly zde díky tomu rozsáhlé vícepráce, které by rekonstrukci o hodně prodražily. Když říkám že tu nebyly rozsáhlé vícepráce, nemyslím tím žádné. Jen pro pořádek tedy musím uvést, že tu nějaké vícepráce byly. Jedna která se týká bezprostředně budovy a to ta, že přístavba, která je po stranách musela být založená na pilotech kvůli stabilitě a aby se proti původní budově nesnižovala. To v původním návrhu nebylo na to se přišlo až během stavby. Další vícepráce pak byly v okolí budovy a to konkrétně oprava horkovodů a malá rozvodna. Celkově rekonstrukce a přístavba stála 188 milionů, ale počítá se i s dotací 43 milionů korun. Soutěž vyhrála pražská Trigema. Subdodavatelsky to ale převážně dělaly klášterecké firmy. Například stavební firma NEPRO je na to náležitě hrdá. V podstatě každý z Klášterce co něco dělá, tak tady něco dělal.


Co se týká budovy samotné, zůstala zachována původní stavba ale je kompletně zmodernizovaná. jedná se o energeticky pasivní budovu, která využívá tepla vydávané samotnými návštěvníky, takže náklady na provoz nejsou velké a čím více lidí v budově bude, tím bude stát méně vytápění a tím bude budova úspornější. Filozofie pana Bartáka jako vedoucího je, aby to v kulturním centru žilo.

Na střeše je fotovoltaika, sbírá se dešťovka na zalévání zeleně, v budově jsou stmívací systémy a větrací systémy v automatice. Co se týká provozu jako takového, tak kulturní centrum spadá pod zámek. Díky přestavbě se budova zvětšila. Teď stojíme kde bylo původně parkoviště, ale nebojte se parkovacího místa neubylo. Přibyla zde dětská knihovna i normální knihovna v prvním patře. Po stranách seniorské kluby s kuchyňkou a zasedačkou, dále zde naleznete nahrávací studio a levá strana bude patřit divadelníkům, kde budou mít zkušebnu. Dole se nachází malý sál, tak jako tomu bylo původně. Když vejdete hlavním vchodem, jako já, tak máte po pravé ruce recepci a po levé již zmiňovanou dětskou knihovnu. O pár schodů výš je šatna a nechybí tu velké zrcadlo abyste si mohli zkontrolovat že vypadáte skvěle. V těchto prostorách je i menší kavárna, která by měla být v provozu každý den. V plánu je, že by měla být otevřena i na snídaně. Naproti kavárně je dětská herna. Nahoře je bar velký sál a nově vzniklá knihovna.

Budova je konečně bezbariérová. Takže se mohou bez problém zavítat vozíčkáři nebo rodiče s kočárky. Z původního kulturního domu tu zůstaly například lustry. Na ty si pamatuji. Dále si můžete všimnout třeba plastik nebo zábradlí na sále. Zábradlí úvodních schodů se muselo udělat nové, ale i přesto je staré zábradlí v novém znázorněno vyřezáním. Socha je dovezena z lázní.

Kulturní centrum není jen pro Klášterec, ale pro celý region. Tak neváhejte a doražte se někdy podívat. Program centra naleznete na webu kultura.klasterec.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat