pondělí 8. ledna 2024

Threads je zase v ČR

Ahoj přátelé, sociální síť Threads je znovu k dispozici v Česku a v ostatních zemích EU. Meta tuto sociální síť spustila již na začátku června, avšak v zemích Evropské unie nebyla oficiálně dostupná. Přesto nebylo složité si Threads nainstalovat. Zatímco pro iPhone to bylo trochu složitější, na Androidu se aplikace snadno dostala do oběhu, a tak si začaly účty zakládat i známé osobnosti. Tato situace však netrvala dlouho, a Meta zablokovala Threads v EU. VPN nepomáhala, protože blokování probíhalo na úrovni dat z Instagramových profilů. Pokud byl profil vyhodnocen jako profil osoby z Evropské unie, VPN nepomohla. Aplikace sice načetla feed, ale nebylo možné reagovat, dávat like nebo přidávat příspěvky. Zbývalo pouze čekat, až Meta vyřeší právní požadavky ohledně osobních údajů a bude moci Threads spustit i v EU. A to se konečně dnes stalo; v poledne byla aplikace v App Store dostupná ke stažení i na území České republiky. Aplikace se postupně objevuje i v obchodech, takže pokud ji v Google Play ještě nevidíte, jako já v poledne, nezoufejte a zkuste to za chvíli znovu nebo se na Threads můžete přihlásit přes webový prohlížeč.

Pro přístup k Threads potřebujete účet na Instagramu. Pokud účet na Instagramu nemáte, můžete si ho snadno vytvořit přímo v aplikaci nebo na webové stránce.

Integrace s Instagramem je zřejmá, rozhraní Threads připomíná Instagram. Na úvodní stránce uvidíte nejnovější příspěvky od těch, které sledujete, a doporučený obsah od tvůrců, které zatím nesledujete.

A co přesně je Threads? Threads je jakoby Instagramový Twitter. Zatímco na Instagramu jsou primárně obrázky a videa s nějakým popiskem, Threads je více podobný síti X (dříve známé jako Twitter). Zde jsou hlavními obsahy texty, které mohou být doprovázeny multimediálním obsahem. Příspěvky lze likovat, reagovat na ně odpověďmi, sdílet a repostovat.

Meta se nejprve inspirovala u Snapchatu a představila Stories, které jsou velmi úspěšné, a poté u TikToku a představila Reels, kde rovněž pozorujeme úspěch. Nyní přichází s Threads, které v sobě nese inspiraci od Twitteru. Uvidíme, zda tato inspirace bude také úspěšná.

V mé blízkosti jsem zaznamenal mnoho odchodů ze sítě X, protože lidé nesouhlasili s některými prohlášeními a chováním Elona Muska, současného majitele sítě X. Pro ně je Threads ideálním prostředím pro přesun. Sám jsem zvědavý, jak se Threads bude dařit, a zda mě tato sociální síť zaujme. Uvidíme také, co to znamená pro síť X, a zda Elon Musk podnikne nějaké právní kroky. V létě vyzval Marka Zuckerberka na zápas, který šéf Meta přijal, ale z bitky nakonec sešlo. Na Threads mě najdete pod mým stejným účtem, jaký mám na Instagramu, tedy @magogcz. Sociální sítě nepřehánějte, lepší je setkat se osobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat