pondělí 7. října 2019

DJI Osmo Mobile 3

Zdravím přátelé,

nedávno DJI představil již třetí generaci svého stabilizátoru pro telefony - DJI Osmo Mobile 3 a protože mě produkty této firmy vážně baví, tak se na něj dneska podíváme a srovnáme ho s předchozí generací.

Mám verzi combo, která v balení obsahuje i pouzdro a mini stativ. Jinak kromě stabilizátoru najdete v balení i USB C kabel, kterým se dá Osmo nabít (nebo naopak s ním z Osma dobijete telefon).

První čeho si hned všimnete je fakt, že oproti předchozí generaci jde Osmo složit. To oceníte hlavně při cestách, kdy se vám Osmo konečně vejde i do menší kapsy batůžku. V rozloženém stavu  je pak srovnatelně velké s DJI Osmo Mobile 2.

DJI Osmo Mobile 3


Již předchozí generace měla klasický USB port a uměla tak ze sebe udělat power banku. Telefon jste ale během natáčení na šířku nemohli nabít, protože port pro nabíjení byl blokován. Osmo Mobile 3 již tento problém odstranil a pokud vám na mobilu dochází baterie, dobijete jí i během natáčení. Pokud baterku nevycucnete nabíjením telefonu, tak by měla v Osmu 3 vydržet až úctyhodných 15 hodin používání.

Pro natáčení můžete použít standardní aplikaci, kterou máte v telefonu, nebo aplikaci od DJI Mimo, díky které získáte funkce jako je Active Track či ovládání gesty.



Co se týče tlačítek, tak zde zůstal klasický joystick, tlačítko pro nahrávání a tlačítko M. Když 2x stisknu tlačítko M, změní se orientace mezi režimy na výšku a na šířku. U předchozí generace jste museli Osmo manuálně přenastavit, což bylo značně otravné, pokud jste často střídali mezi záznamy na výšku a na šířku. Po straně zůstal Zoom slider. Na přední straně ale přibylo tlačítko, které vypadá jako spoušť a přepíná například mezi přední a zadní kamerou nebo vycentrovává Osmo. Jak bude tlačítko reagovat, jde v aplikaci nastavit.

Nový design má další výhodu. Samsung Galaxy S10 má jeden ze svých objektivů širokoúhlý a při natáčení na tento objektiv zasahovalo Osmo do záběru. Což u Osmo Mobile 3 nezasahuje. Takže konečně mohu natáčet i na širokoúhlý objektiv.

Vypadá to, že Osmo Mobile 3 je ve všem lepší jak předchozí generace. Je tomu tak ale skutečně?


Vyvážení telefonu je poměrně rychlé. U předchozí generace to bylo trošku složitější. Ale jakmile telefon vyndáte, ztratíte vyvážení a musíte ho pokaždé vyvažovat. U předchozí generace stačilo jednou vyvážit a pokud jste nasazovali do stabilizátoru telefon znovu, již jste nic nemuseli vyvažovat.

Pak je tu další věc, díky novému designu nemáte takovou variabilitu. Osmo 3 se otočí jen kousek nahoru a dolů. U předchozí generace jste mohli držet joystick dlouhou dobu a Osmo se pořád otáčelo a pokrylo tím téměř celý prostor. Pokud navíc chcete něco točit odspoda, tak nebudete moci použít klasické držení, ale budete muset použít trochu jiný styl, na který si budete muset zvyknout.

No a další věc, proč jsem rád, že mám tento mini stativ je ta, že Osmo 3 má zakulacený spodek a nejde tak postavit na rozdíl od předchozí generace. Alespoň tedy, že zachovali klasický šroub na přichycení na stativ.

Co se týče záběrů, tak jsem z nich unesen. Takhle stabilní záběry v post produkci jen tak nedoženete. Pokud žádný stabilizátor nemáte a často točíte mobilem, je pro vás Osmo Mobile 3 jasná volba. Pokud ale již máte předchozí generaci, tak zvažte všechny výhody a úskalí, zda to za ty kačky stojí.



Žádné komentáře:

Okomentovat